21
јан
2020

Активности поводом Европске недеље спорта

АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ СПОРТА

26.9.2019.године

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. Ове године се реализује по пети пут, а у нашој земљи по други пут. Под слоганом #BeActive Европска недеља се обележава од 23. до 30. септембра широм Србије.

Циљ Европске недеље спорта је усмерен на подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација грађана о здравом начину живота.

Током европске недеље спорта организују се многобројни догађаји на националном и локалном нивоу у оквиру 4 теме: едукација, радно место, активности на отвореном, спортски клубови и фитнес центри. У складу са тим Економско-трговачка школа “Књаз Милош“ је дала допринос кроз анкете ученика који се баве спортом као и интервју са атлетичарком Јеленом Филиповић која је позната по томе јер је успела да освоји маратон на Алпима дуг 345 km. Она је својим исцрпним одговорима, који су доступни у снимљеној анкети, успела да пренесе на младе своју енергију, мотив и спремност бавити се спортом.

Циљ поменутих анкета је пробудити свест код, првенствено младих као и осталих, независно од старосне доби колико је битно бавити се спортом и живети у складу са правилима које поставља спорт, тачније како до “У здравом телу здрав дух“.

Представљамо неке од одговора наших ученика који се баве спортом:
(одговори су у већини случајева пренети дословно како су их ученици дочарали)

 

  • Значај спорта за Вас? 

 

Спорт за наше испитанике представља пре свега нешто што их испуњава, што их чини бољим како психички тако и физички.

Доста одговора се односило на то да спорт може служити као издувни вентил, како би барем на кратко побегли од приватних проблема. Један од саговорника је цитирао нашег најбољег предратног фудбалера Милутина Ивковића: „Ја сам себи задао мало већи циљ, а то је да будем добар човек, фудбал ми помаже да не заборавим какав сам у ствари“.

 

 

  • Могућности школе за бављење спортом?

 

Њихови одговори су били упућени да школа углавном има разумевања када је у питању спорт.

Често организује спортска такмичења у којима свако од нас добије шансу да покаже своје могућности, а ученике који се не баве спортом потстакне на активност.

 

 

  • Шта представља: „У здравом телу здрав дух“?

 

Може се схватити на више начина, физички и психички.

То је парола коју најчешће чују када је спорт у питању, такође њихово мишљење је да служи као подстицај или мотив да започну тренирање и кроз тренинг воде здрав живот , граде себе и своју будућност.

 

 

  • Утицај психоактивних супстанци на здравље?

 

Када су у питању психоактивне супстанце већина испитаника се усагласило да оне могу помоћи у остваривању добрих резултата, али свакако су против коришћења јер штете здрављу.

У неким спортовима није могуће избећи примену.

Сви одговори су упућивали на то да спорт позитивно утиче на здравље.

Нису могли да не помену екстремне случајеве када може имати негативан утицај , превасходно су мислили на професионалце.

 

 

  • Комерцијални значај спорта?

 

Усагласили су се да би спорт требало промовисати више, како би се деца и млади активирали и почели бавити било каквом активношћу. Спорт не зна за године!

 

 

  • Да ли се исплати улагати у себе и спорт?

 

Код овог питања смо имали подељења мишљења. Одговори су се базирали на то да треба улагати у себе у сваком смислу, па и спорту, и да се увек исплати кад тад. Са друге стране мањина је била песимистична и одговорила да нажалост мисле да се не исплати, својим искуством, међутим  у малим срединама уколико желиш да будеш успешан потребан је велики таленат и рад.

 

 

  • Естетски изглед или здравље?

 

Испитаници су се сложили да вођењем здравог живота, тренирањем и својим залагањем упоредно и постижете естетски изглед.

Узајамно је деловање и природна карактеристика.

Поменули су и примере које не треба следити, а то су поједини бодибилери који у екстремним случајевима угрожавају своје здравље ради резултата и естетског изгледа.

 

Драгана Брковић и Јасмина Вујичић, координатори УП