22
мај
2019

Самостална изложба Анке Петков

Самостална изложба Анке Петков

 

Под покровитељством наставника ликовне културе Филипа Трнавца, у холу Економско-трговачке школе „Књаз Милош“ у петак, 20. маја 2019. године отворена је прва самостална изложба Анке Петков ученице III разреда, образовног профила комерцијалиста, а поводом Дана школе који ће бити обележен 1. јуна.

 

  1. Када си почела да се бавиш цртањем?

Цртање ми је, поред писања омиљени хоби још од малена. Увек сам се проналазила у томе и испуњавало ме је. Ја цртање сматрам посебном врстом уметношћу зато што оно што осећам могу пренети на папир и свако ће то доживети на свој начин.

  1. Који су доминантни мотиви на твојим радовима?

Углавном немам неке мотиве које понављам на радовима. Сваки је посебан на свој начин и они су продукт мог расположења у том тренутку. Своје радове волим јер су они део мене, део мојих осећања и сећања на неки начин.

  1. Можеш ли нам рећи у коме или чему проналазиш инспирацију?

Инспирацију проналазим најчешће дубоко у себи али и у особама које волим. Инспирација ми неретко долази из лепих коментара и похвала које добијам за своје радове.

  1. У ком моменту си заволела сликарство?

Увек сам имала неку љубав према томе свему. Кад сам била мала често сам цртала са татом, од њега сам наследила тај таленат и увек кад цртам покушавам да унапредим своје радове, да се на тај начин захвалим свом оцу.

  1. Коју технику сликања најчешће користиш?

Немам сад неку посебну технику, то зависи од онога што желим да прикажем. По мом мишљењу најбитније је сенчење зато што цртежу даје облик и смисао. Наравно не разумем се у технике сликарства баш најбоље јер сам искључиво водила талентом и сама учила да цртам.

  1. Са твоје тачке гледишта колико времена уложиш да би доспела до одређеног циља када су у питању твоји радови?

Када имам добру инспирацију није ми потребно више од сат времена уколико се баш посветим раду. Углавном своје радове завршим за тих сат времена али дешавало се да цртам нешто више пута јер нисам била задовољна па ми је то одузимало време.

  1. И за крај шта би поручила ученицима школе и љубитељима ликовне уметности?

Мислим да никада не треба одустајати од циља, увек треба ићи подигнуте главе напред. Када је реч о изложби наравно то је мала изложба, али је посвећено доста труда и рада па Вас све позивам да дођете и погледате моје радове до 20. јуна.

Интервју са Анком урадила је Јасмина Радојичић, а плакат за изложбу Марта Николић ученице одељења III4

 

Изложба у холу Економско-трговачке школе „Књаз Милош“ трајаће до 20. јуна. Изволите, дођите.