14
мај
2018

ес Дневник

Извештај са обуке за пројекат еПросвета и сервис eсДневник

 

Реч је о стратешком пројекту Министарства просвете, који ће у току ове године бити пилотиран у 200 школа. Основни циљ овог сервиса је пружање националних образовних електронских сервиса који подижу и унапређују дигиталну зрелост школа као предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21. век.

Као што је рекла премијерка Владе, када је 23.8.2017. присуствовала са министром Младеном Шарчевићем представљању пројекта, Ана Брнабић: „Дигитализација и боље образовање су два основна приоритета Владе, те без тога нема Србије 21. века нити развоја какав нама треба“. Премијерка је захвалила директорима који учествују у пилот пројекту и најавила да ће по фазама бити увођено у школе.

Сада је дошао ред и на ЕТШ „Књаз Милош“, у овој фази и наши координатори су били на обуци у Крагујевцу, којој је присуствовао и представник министарства Бојан Радић, који се није бавио самом обуком али је говорио о новчаној помоћи и предложио координаторима да му се директно обратe како би извршио анализу, потребне опреме за школе, како би одговарајућом анализом потреба и могућности могао да пошаље и захтев локалној самоуправи да школе подрже новчаним средствима у остваривању овог пројекта од националног значаја.

ЕТШ „Књаз Милош“ се може похвалити чињеницом да је уз основну школу из Прањана прва школа у нашој општини која је ушла у овај пројекат. Потрудићемо се да марљивим радом узвратимо поверење које нам је дато, као и до сада.

еПросвета има пет сервиса: eсДневник, еЛектира, виртуелни музеји, информациони систем за аналитику учења и национална платформа за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја. Сервиси еПросвете биће подршка и помоћ наставницима у вођењу часова и школске администрације са фокусом на постигнућа и присуство ученика.

Први сервис који ће бити примењен је есДневник, који у потпуности замењује папирни облик вођења евиденције. Он ће омогућити наставницима, разредним старешинама и директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Пружа комплетан увид у напредак ученика, рад наставника и школа, као и увид у информације у тренутку њиховог настанка. Како би се обезбедила већа објективност у оцењивању наставници могу да виде само оцене из свог предмета, али не и из других.

ЕсДневик једном дневно прави извештај о сваком детету. Тим извештајима родитељи могу у сваком тренутку да приступе, наравно, само за своје дете. Информације о изостанцима родитељи добијају на дневном нивоу, а о оценама после 48 сати, како би се ученику дала прилика да родитељима образложи коју оцену је и зашто добио. При свему томе обезбеђена је потпуна заштита података.