28
апр
2018

Екскурзија трећег разреда

Мађарска (Будимпешта-Сент Андреја)

 

На заједничко путовање кренули смо рано изјутра. Атмосфера у којој сан лукаво мами своје присталице назад брзо је пре

расла у атмосферу узбуђености. Након осмочасовног пута наше нестрпљиве очи угледале су светлост града којег Дунав дели на два дела, Будим и Пешту. Та двојност се односи на многе њеогве карактеристике. Мирни и ужурбани, модерни и историјски, брдовити и равни делови спојени као и само име града. Обилазећи град, гладни његове лепоте, сваки призор излгедао је као са слике. Од величанственог парламента окованог у злату и раскоши, преко Ланчаног моста, најстаријег у граду, који поред своје лепоте носи многе неиспричане приче о животима људи који су живели ту. Он нас је упутио до Трга хероја.

Отворен простор посвећен највећим херојима у дугој историји Мађарске, онима који су

својим животима заслужили вечну славу и успомену. Када нас је ноћ сустигла дошло је на ред крстарење градом. Ношени Дунавом прошли смо испод седам мостова, задивљени чарима које град пружа под месечевим светлом. Тешка срца смо се опростили од Будимпеште и наставили наш пут северно, ка Сент Андреји, незаобилазног места за све туристе из Србије. Мали градић на обали Дунава богат српском истроријом. Поред 7 цркава које су остале, Сент Андреја се такође поноси тргом Вука Караџића, као и кућом у којој је боравио. Једина жал коју сам понео са собом напуштајући Мађарску јесте што је све прошло брзо, чини се као да ниједна ексурзија, летовање, нису довољно дуги да очи сагледају све лепоте које она пружа.

 

 

Чешка (Праг)

 

 

Праг је бајковит град. Све те цркве, мостови и куле као да су исргнути из прошлости и залепљени у данашње време, само за нас, а све то од истог мајстора. Када корачате улицама Прага тешко је одупрети се осећају да сте залутали у XV век. Можда је најбоље кренути са Вацлавске намести, трга који носи име заститника овог града и чијим простором као чувар, доминира зграда националног музеја. Тинскy храм је са своја два торња један од симбола тог трга. Ту је и астрономски сат, око којег се сваки пуни сат одвија мала представа „шетња апостола“. Легенда каже да су градски оци били толико одушевљени лепотом астрономског сата, да су његовом градитељу ископали очи како више никад не би направио ништа слично. Ту је и Карлов мост, најстарији мост у граду и њиме се крећу само пешаци. Добио је име по најпознатијем краљу Карлу IV. Шетња њиме је шетња кроз историју и то дословно. Ако га мало боље погледате, приметићете да није потпуно раван. Његови градитељи су то намерно учинили како потенцијални освајачи града ако дођу са друге стране реке не би могли имати несметани поглед на градске зидине. Златна улица је најпознатија по бројним шареним кућицама, чији су спратови повезани у једну целину. Овде се слободно раскомотите и уживајте у осећању средњевековног Прага, пробајте специјалитете домаће кухиње и уживајте у легендама које круже везане за њу. Као та да, свако вече иза поноћи чује се виолина музичара који је ту био заробљен ради тражења злата, а такође и да се може видети његов дух. Безбројне пивнице и мноштво клубова задовољиће сваког жељног забаве. Праг је мистичан град који смо доживели на прави начин након разгледања, истог, по пљуску, али ни то нам није сметало јер је чаробан. Када смо већ били у поласку док смо чекали да се сви окупе наше одушевљење употпунио је један симпатични забављач на улици самим тим отишли смо пуни утисака и испуњени најлепшим осећањима.

 

 

Аустрија (Беч)

 

У поподневним сатима стижемо у Беч. Тада нам постаје јасно зашто је Беч једна од најатрактивнијих дестинација за туристе. Праве лепоте Беча тек су се низале перед нама. Дуж кружног булевара, познатог као Ринг, који окружује некадашњи утврђени део града, нижу се прелепе зграде Државне опере, Парламента, Трга Марије Терезије, којег са две стране окружују импозантне зграде Музеја историје уметности и Природњачког музеја. Поред свих ових знаменитости у свом централном делу града истиче се по својој лепоти, величини и монументалности Краљевска палата Хофбург. Шетња Хофбургом данас изгелда као шетња кроз време, са аутентичним кочијашима и призором из другог света. За љубитеље шопинга постоји Маријехилфе штрасе, чувена по бројним бутицима приступачним за свачији џеп. Најзад оно што никако не би требало да се пропусти, то је посета Шенбрун палати. Поред саме грађевине, простире се 500 хектара велик лавиринт односно башта украшена најразноврснијим и најромантичнијим цвећем и дрвећем. Само шетња парком оставља без речи као и без даха, у сваком смислу наравно. Занимљив начин опуштања становника овог града јесте лежање у трави на сунцу уз сок, пиво или грицкалице, што се не среће често код нас. То нам је свакако добро дошло после целог дана проведеног шетајући. Много је разлога да се посети Беч, а чини се, још више да се у њега врати.

Јован Ристивојевић, Андреа Радисављевић, Теодора Калојевић