10
мај
2017

ЕТШ „КЊАЗ МИЛОШ“ – домаћин Републичког такмичења из рачуноводства

 

 

 

Економско-трговачка школа „КЊАЗ МИЛОШ“ – домаћин Републичког такмичења из рачуноводства

Економско-трговачка школа „Књаз Милош“ била је 21. и 22. априла домаћин Републичког такмичења из рачуноводства, које сваке године окупља најбоље ученике четвртог разреда стручних економских школа широм Србије. Школа из нашег града имала је част да угости 29 такмичара и њихових наставника  из 29 школа. Привилегију да буде домаћин и организатор овако значајног догађаја, школа је добила захваљујући успеху на прошлогодишњем  такмичењу из рачуноводства, када је ученик ЕТШ „Књаз Милош“ Филип Јанковић, уз помоћ наставника Биљане Павловић, освојио прво место.

Организатори овогодишњег такмичења били су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Заједница економских, правно-биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа и Економско-трговачка школа “Књаз Милош” из Горњег Милановца.Такмичарске задатке приредила је професор  Економског факултета у Београду др Даница Јовић, док су задатке прегледали и бодовали аутор задатака, као и др Ката Шкарић-Јовановић и мастер Милутин Живановић, такође представници Економског факултета у Београду.Такмичили су се ученици  стручних школа из  Зајечара, Лајковца, Пирота, Ниша, Бечеја,Београда, Смедерева, Горњег Милановца, Раковице, Параћина, Чачка, Крушевца, Кикинде, Бора, Врања, Темерина, Земуна, Сврљига, Титела, Малог Зворника, Ариља, Свилајнца, Лесковца, Ниша, Куршумлије,Бруса, Краљева, Деспотовца, Крагујевца.

Такмичење је свечано отворено у суботу, 21. априла у 13 часова и тридесет минута, а ученици су радили  задатке од 14 до 17 часова.  Док је трајало такмичење ученика, професор Економског факултета у Београду, доктор Ката Шкарић-Јовановић, одржала је предавање за професоре на тему Обрачун трошкова и резултата, уз активно учешће свих присутних у изради примера задатака. Након завршетка такмичења, ученици и њихови наставници имали су слободно време за разгледање нашег града и одмор, до свечане вечере која је приређена у 20 часова. Ученици школе домаћина организовали су  и дружење са ученицима из гостујућих  школа, како би  представили своју школу, наш град и актуелна дешавања у њему што потпуније и садржајније. Ангажовање ученика и наставника школе домаћина похвалили су и наставници и ученици из гостујућих школа. Први дан такмичења протекао је у изузетно пријатној атмосфери.

Следећег дана гости нашег града су заједно са својим домаћинима, ученицима и наставницима ЕТШ „Књаз Милош“, обишли наш град, посетили Цркву Свете Тројице, а затим и спомен-комплекс у Такову. У улози туристичких водича нашли су се, поред наставника, и ученици, чланови Туристичке секције. Домаћин на самом локалитету, Саша Савовић, одржао је врло интересантну беседу. Гости су понели изузетно позитивне утиске о нашем граду и начину на који су представљене информације о знаменитој прошлости овога краја.

Резултати Републичког такмичења из рачуноводства:

Прво место: Катарина Станисављевић, Економско- трговинска школа Зајечар, са освојених 93,16 бодова.

Друго место: Тамара Баји, Средња школа 17.септембар Лајковац, са 83,66 бодовa.

 Душан Стојановић из Економске школе Пирот заузео је треће место са 82, 67 бода.

 Ученица наше школе, Кристина Бојовић, уз подршку наставника-ментора Горице Димитријевић, заузела је седмо место.

Захваљујући спонзорима, три првопласирана ученика добила су новчане и робне награде, а сви ученици и наставници добили су прикладне поклоне.  Донатори такмичења на републичком нивоу били су: Економски факултет у Београду, Економски факултет у Крагујевцу, Универзитет Сингидунум, Београд, Београдска пословна школа – Висока школа струковних студија, Београд, МЕФ – Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, Београд, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд и Дата Статус, Београд

Организацију такмичења су подржали и спонзори из Горњег Милановца: Металац а.д, Металац-посуђе, Металац Пролетер, S-Group, Swisslion Takovo, Zvezda Hellios,Туристичка организација Горњи Милановац, Бодри млекара, Књижара Нај, СУР Елита, Радња за кетеринг КД “24С”, Фотографска радња Елит- фото. Захваљујемо свима на изузетној сарадњи.

ЕТШ „Књаз Милош“ је успешно организовала такмичење, уз максимално ангажовање директора школе, Наташе Глишовић, наставника економске групе предмета, као и свих наставника и целог колектива ове школе. До следећег дружења са колегама и ученицима из читаве Србије и лепих размена искустава и знања, поздрав.

Биљана Ђорђевић

Весна Поповић