11
дец
2016

Италија – путовање које богати душу

Матурска екскурзија – путовање које богати душу

 

Италија је земља која је на мене оставила снажан утисак и то првенствено због славне прошлости, чија светлост још допире из даљине. Дакле, не само што је матурска ексурзија сама незаборавна, и ова древна земља остаће ми увек у лепом сећању.

Историја је увек била један од мојих омиљених предмета и било ми је драго што сам успела да теорију, коју сам учила, повежем са доживљајима који представљају незаборавно искуство. Детаљ кога ћу се увек сећати, када помислим на матурску екскурзију, јесте крилати лав Млетачке Републике. Могли смо га свуда видети и изгледао је стварно онакав како и ту Републику замишљам: снажан и моћан, вечит и стваран. Одушевила ме је архитектура Венеције и Трста, на изглед два веома различита града, али су оба имала исту карактеристику: могу фасцинирати човека својом лепотом и посебношћу. Трст је дугогодишња престоница литературе и музике, најближа морска лука Бечу и Будимпешти. Кроз историју је био у поседу разних држава и монархија – од Хабсбуршке монархије, преко Наполеона, до бивше СФРЈ. Свако је оставио свој траг, па је град  пун споменика, двораца и историјске баштине. Чудновати град Венеција је познат по својим каналима, гондолама и богатој историји. Никога не може оставити равнодушним. Утисак није могла покварити ни кишица која је росила, па смо остали затечени пред лепотом овог јединственог града, изграђеног на 118 малих острва. Могла сам да останем тамо и данима посматрам. То би ми било довољно за године и године сећања.

Понекад ме је веома нервирало то што Италијани нису хтели да причају на енглеском језику, јер бисмо се лакше споразумевали. Касније сам схватила да они на тај начин чувају свој језик, а самим тим и традицију. Лепо би било од њих нешто тако и научити.

Ако икада поново будем посећивала Италију, то никада неће бити исто као сад. Драго ми је што сам одушевљење могла да поделим са друговима, јер, ипак, они и чине матурску екскурзију комплетном и правом. Заједно смо провели четири дана и сазнали понешто једни о другима, што иначе можда и не бисмо. Било је ту и нервирања око свега и свачега, неких нових искустава, мало сна и много смеха, али, све у свему, били смо изузетно срећни што смо били тамо и што смо били заједно.

Падова је диван, отмен и уређен град, у коме смо уживали другог преподнева нашег путовања. Недељно јутро је било предивно и провели смо га мимоилазећи се са прелепо обученим мештанима, разгледајући чудесне фасаде, цветне терасе и модерне излоге.

Сама помисао на Верону буди романтичне осећаје и сећање на љубав. Трагичне љубави двоје младих сећали смо се под Јулијиним балконом, прижељкујући остварење своје жеље, малопре на зиду записане. И кажу неки људи да путовања враћају снагу и љубав у наш живот. Ово је сигурно било једно од таквих путовања.

Матуранти