11
окт
2015

Излет у прошлост – Андрићград

Излет у прошлост

Андрићград или Каменград је град, културни центар и врста етно-села, који се налази на локацији Ушће на самом ушћу река Дрина и Рзав у Вишеграду.Његов идејни творац је режисер Емир Кустурица. Ове суботе, 3. октобра 2015. године, ученици наше школе, углавном матуранти, провели су леп дан у овом новом а наизглед старом граду.
Током пута је био обезбеђен и професионални водич, те је и само путовање имало своју образовну функцију. Манастир „Добрун“ је био право место за предах и подсећање на духовне вредности нашег народа. Незаобилазна је и шетња по познатом вишеградском мосту. Највеће задовољство изазвала је посета управо Андрићграду, посебно због занимљиве приче вишеградског водича. Тако су ученици имали прилику да продубе своје знање о познатом писцу коме је град и посвећен.
У повратку је, по плану путованња, посећено и етно-село Дрвенград, које се налази покрај Мокре Горе, у Златиборском округу. Ту су ученици имали прилику да погледају и Кустуричин филм Плави Циганин. Филм је посвећен теми злостаљања у породици, па је и тој теми посвећена пажња.
Излет су организовале и ученике пратиле, професорке српског језика и књижевности: Биљана Ђорђевић, Весна Грбовић и Данијела Матовић. У раним вечерњим сатима задовољни ученици су стигли у Горњи Милановац.